
Jak gotować z CBD? 5 prostych wskazówek
Codzienne przyjmowanie olejku CBD może stać się przyjemnym rytuałem… kulinarnym! Szczególnie, że smaki olejków Kanaste aż proszą się, by stać się częścią kuchennych eksperymentów. Olejek limonkowy w guacamole, kokosowy w egzotycznym smoothie, a może waniliowy jako dodatek do słodkiego bowla? Możliwości ogranicza tylko nasza wyobraźnia i kilka ważnych wytycznych, dzięki którym zachowacie w olejku jak najwięcej właściwości. Sprawdźmy, jak gotować z CBD, czy można zwiększyć biodostępność kannabidiolu łącząc go z odpowiednimi składnikami, i w końcu – Ile olejku dodać do potrawy, by było go w sam raz?
1. Uważaj na wysokie temperatury!
W miarę podgrzewania CBD zaczyna parować, a to może spowodować rozpad związków zawartych w olejku. Temperatura działa niekorzystnie także na zawarte w olejkach inne związki, takie jak terpeny, flawonoidy i inne kannabinoidy.
CBD zaczyna wrzeć w temperaturze od 160 do 180 stopni Celsjusza. Możemy więc bezpiecznie piec lub gotować potrawy z zawartością CBD, zachowując większość jego dobroczynnych właściwości, o ile nie przekroczymy tej granicy.
Jak gotować, by zachować jak najwięcej właściwości produktu?
Najlepszym i najbezpieczniejszym sposobem jest rozpoczęcie przygody z gotowaniem z CBD od potraw na zimno. Istnieje mnóstwo dań, które możecie przygotować z olejkiem CBD bez obróbki termicznej: smoothies, bowle, owsianki czy sałatki.
Kiedy decydujecie się jednak na pieczenie, dobrą metodą jest dodanie olejku CBD po zakończeniu podgrzewania. Można np. wykończyć potrawę doprawiając ją na wierzchu olejkiem zamiast oliwą. Natomiast kiedy przygotowujecie danie garnkowe, wystarczy odstawić je z ognia i dopiero po krótkim czasie przestygnięcia, dodać olejek i wymieszać.
Badania wykazały również, że kannabinoidy rozkładają się szybciej nie tylko w wysokich temperaturach, ale też w środowisku kwaśnym, warto więc zwrócić uwagę na to, by balansować ilość kwaśnych składników w daniu i unikać stosowania np. octu podczas gotowania z CBD.

2. Zawsze dodawaj zdrowe tłuszcze
CBD rozpuszcza się w tłuszczach, co oznacza, że organizm wchłania je najlepiej i najszybciej w połączeniu z potrawami zawierającymi tłuszcz. Kiedy (podobnie jak w samym olejku Kanaste) używamy nośnika takiego jak olej kokosowy, oliwa z oliwek czy olej z awokado jako bazy, zwiększamy zdecydowanie biodostępność CBD i w pełni wykorzystujemy jego potencjał. Na szczęście, istnieje bardzo dużo dobrych tłuszczy, które możesz połączyć z CBD. Ale to nie wszystko, olejek warto łączyć także z pełnotłustym nabiałem (np. żółtymi serami), nasionami i orzechami.
Wchłanialność CBD może się zmniejszyć, jeśli przyjmujemy je na pusty żołądek, dlatego stosowanie olejku w trakcie lub po posiłku zawsze pozytywnie wpłynie na jego przyswajalność. Należy natomiast pamiętać, że droga CBD podczas przyjmowania go z pokarmem jest dłuższa niż wtedy, gdy przyjmujemy olejek bezpośrednio pod język. To dlatego, że CBD przyjmowane doustnie musi przejść przez przewód pokarmowy, zanim zacznie działać. Jeśli zdecydujesz się przyjąć olejek wraz z jedzeniem, spodziewaj się, że efekty przyjdą dopiero po co najmniej godzinie od posiłku.
Wchłanianie CBD zwiększa także alkohol czy sok z grejpfruta – nie zaleca się jednak ich jednoczesnego przyjmowania przez rozkład przez te same enzymy – CYP450.
3. Zadbaj o teksturę i konsystencję dań
Przygotowując potrawy z CBD warto pamiętać o tym, że kannabinoidy są hydrofobowe – nie lubią się z wodą i nie mieszają się z nią. Dlatego też w trakcie przygotowywania potraw łączymy CBD z tłuszczami: oliwą, olejem, masłem. Dzięki temu olejek nie zmienia tekstury ani konsystencji dania czy wypieku.
Wskazówka: Jeśli chcesz dodać do posiłku silniejszą dawkę CBD, nie zwiększaj ilości oleju, użyj olejku o wyższej mocy (np. 2400 mg).
Łączenie CBD z napojami
Należy pamiętać, że CBD nie rozpuszcza się w wodzie, a bazą kawy, herbaty czy soków jest właśnie woda. Dlatego też, jeśli zamierzasz połączyć olejek z napojem, użyj większej porcji niż zwykle, ponieważ część olejku może pozostać na ściankach kubka czy szklanki.
CBD i kawa
Połączenie CBD z kofeiną może okazać się dobrym sposobem na pozbycie się rozdrażnienia, które dokucza niektórym po wypiciu kawy i spowodować efekt łagodnego pobudzenia.
W ciepłe dni warto spróbować kawy macerowanej na zimno, czyli cold brew. Na czym to polega? Zmielone ziarna kawy zalewamy zimną wodą i chowamy do lodówki na 9-12h – do przygotowania takiej kawy na zimno wystarczy zwykły słoik, ale istnieją też specjalne akcesoria do cold brew, np. dzbanki czy butelki z sitkiem. Cold brew od kawy z lodem różni się tym, że jest dużo delikatniejsze i “krągłe” w smaku.
Przepis na letnie cold brew z użyciem ziaren z palarni Lykke oraz dzbanka do cold brew Hario przygotował Coffeedesk – częstujcie się:
“Przeciwieństwa się przyciągają – przepis na kawowe cold brew z CBD od Kanaste”

4. Dodaj właściwą ilość CBD
Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, w przypadku łączenia CBD z napojami na bazie wody, warto zastosować nieco większą dawkę CBD. W innych przypadkach, stosuj taką samą dawkę CBD, jaką przyjmujesz zazwyczaj.
Jak natomiast dobrać dawkę odpowiednią dla Twoich potrzeb? Jeśli dopiero zaczynasz przyjmować CBD, zacznij od mniejszej dawki (10-20 mg) i obserwując reakcje swojego organizmu, reaguj na jego potrzeby, zwiększając lub zmniejszając dawkę w kolejnych dniach i tygodniach stosowania olejku.
Dokładne porady dotyczące dawkowania CBD znajdziesz w naszym artykule: “Dawkowanie olejku CBD – jak znaleźć swoją dawkę?”
Co zrobić, jeśli przygotowujesz porcję dla większej ilości osób? Możesz powielić porcję w zależności od ilości osób przyjmujących posiłek lub dodać CBD na końcu gotowania, kiedy rozłożysz już potrawę na talerze. Wtedy masz całkowitą pewność, że dawka CBD będzie prawidłowa.
5. Eksperymentuj ze smakami!
Pamiętaj, łączenie CBD z jedzeniem to przede wszystkim dobra zabawa. Eksperymentuj, łącz różne smaki olejków z różnego rodzaju potrawami i napojami i ciesz się efektami działania olejku.

Pomysły na połączenia smakowe:
- SMAK LIMONKOWY – świetnie sprawdzi się w owocowych koktajlach i smoothie, jako dodatek do guacamole, w dressingach sałatek na bazie świeżych warzyw, w bowlach na słono
- SMAK CZEKOLADOWO-MIĘTOWY – idealny dodatek do słodkości lub słodkich sosów, ale też kaw mlecznych
- SMAK KOKOSOWY – sprawdzi się w bowlach na słodko, jako dodatek do owsianek, koktajli np. na bazie wody kokosowej oraz owocowych smoothies
- SMAK WANILIOWY – świetny do kawy albo herbaty z mlekiem w stylu chai, sprawdzi się także w przepisach na słodkości lub jako słodzik do koktajli
- SMAK KLASYCZNY – przede wszystkim do potraw na słono, np. jako dodatek do sosów sałatkowych, ale też potraw na ciepło, np. kaszotto lub risotto
Źródła:
- https://www.nwsci.com/customer/docs/SKUDocs/RMR/Technical%20Data_Extractions_03.28.18.pdf
- Mozaffari K, Willette S, Lucker BF, Kovar SE, Holguin FO, Guzman I. The Effects of Food on Cannabidiol Bioaccessibility. Molecules. 2021 Jun 11;26(12):3573. doi: 10.3390/molecules26123573. PMID: 34208082; PMCID: PMC8230802
- Jaidee W, Siridechakorn I, Nessopa S, Wisuitiprot V, Chaiwangrach N, Ingkaninan K, Waranuch N. Kinetics of CBD, Δ9-THC Degradation and Cannabinol Formation in Cannabis Resin at Various Temperature and pH Conditions. Cannabis Cannabinoid Res. 2021 Jun 4. doi: 10.1089/can.2021.0004. Epub ahead of print. PMID: 34096805.
- https://www.healthline.com/health/delicious-cbd-coffee-espresso-recipe