3 przepisy na mrożone herbaty z CBD
ZAMRAŻAMY CENY NA ŚWIĘTA!
-50% z kodem ZIMA
Pozwól sobie latem na odpoczynek, regenerację i oderwanie się od codziennych obowiązków. Przed nami najlepszy czas w roku – piękna pogoda, godziny spędzane na świeżym powietrzu, relaks i ”ładowanie baterii”. A jeśli zastanawiacie jak umilić sobie najbliższe miesiące, mamy dla Was 3 przepisy na pyszne, mrożone herbaty z olejkami CBD, które zadbają o Wasze samopoczucie oraz odpowiednie nawodnienie organizmu. Mrożona herbata z naturalnymi dodatkami i olejkami CBD to doskonały sposób na upały, jeśli tylko wiesz, jak ją przygotować!
Rytuał nawadniania
Woda jest głównym składnikiem naszego organizmu, stanowi podstawę dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego szczególnie w okresie letnim należy zadbać o odpowiednie, regularne nawadnianie organizmu. Dorosły człowiek powinien wypijać średnio 1,5-2,5 litra płynów dziennie (ilość ta zależy od różnych czynników), a w trakcie upałów nawet więcej. Warto wprowadzić do codziennych zajęć rytuał nawadniania. Nawadniać organizm można na wiele sposobów, nie ograniczając się do picia jedynie czystej wody. Jednym z nich są domowe napoje smakowe. Dzięki temu, że przygotowujemy je samodzielnie mamy pewność co się w nich znajduje. Dobrą bazą do ich przygotowywania może być herbata, którą według upodobań wzbogacamy naturalnymi dodatkami w postaci soczystych owoców, aromatycznych ziół, przypraw i olejków. Proponujemy Wam trzy przepisy na mrożone herbaty: klasyczną z cytrusami i miętą, egzotyczną zieloną herbatę z mango i marakują, oraz aromatyczną, mrożoną chai tea, które wzbogaciliśmy olejkami CBD.
Jak dodawać olejek CBD do napoju?
Aby kannabidiol miał szansę zadziałać, najpierw musi zostać wchłonięty do krwiobiegu, a następnie dostać się do układu endokannabinoidowego. Biodostępność i farmakokinetyka CBD nie są jeszcze dobrze poznane. Wiadomo jednak, że CBD jest cząsteczką lipofilową i wykazuje słabą rozpuszczalność w wodzie, więc to jak i z czym go przyjmujemy prawdopodobnie wpływa na wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Zatem od tego będzie zależała szybkość oraz ilość CBD dostarczonego do krwioobiegu.
Jednym z popularniejszych sposobów przyjmowania olejków CBD jest przyjmowanie pod język, dzięki czemu zawarte w nim związki mogą przeniknąć przez cienkie błony śluzowe i szybciej dotrzeć do układu krwionośnego. Inną, alternatywną metodą jest dodawanie olejków do jedzenia i napojów. CBD z napojem musi przemierzyć układ trawienny, stąd na działanie trzeba poczekać trochę dłużej. Co więcej, przy dodawaniu do napojów część olejku może osadzać się na ściankach szklanki. Z tych kilku powodów należy pamiętać, aby zastosować nieco większą dawkę niż zazwyczaj. Z racji, że nie istnieje dawka zalecanego dziennego spożycia, która byłaby optymalna dla wszystkich, najlepiej próbować i dostosować ją do swoich potrzeb.
Jak zwiększyć biodostępność CBD w napojach?
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to jaki olejek wybieramy, najlepszy będzie taki wzbogacony o inne substancje występujące naturalnie w konopiach – Kanaste zawiera kannabinoidy, terpeny i flawonoidy, które spożywane razem, wzajemnie potęgują swoje korzystne działanie dzięki zjawisku nazywanym przez naukowców “efektem otoczenia”. Badania wskazują także na to, że CBD podawane wraz z posiłkiem o dużej zawartości tłuszczu zwiększa jego przyswajalność, co pozwala na uzyskanie lepszych efektów. Dlatego dobrym pomysłem na zwiększenie wchłanialności może być również wypicie mrożonej herbaty z CBD w parze z przekąską zawierającą zdrowe tłuszcze, taką jak orzechy czy awokado. Na koniec, informacja pewnie dla większości już oczywista, ale niemniej istotna: dla najlepszego efektu przed każdym użyciem CBD, buteleczkę z olejkiem należy energicznie wstrząsnąć.
Wolniejszą i być może mniejszą wchłanialność CBD podawanego doustnie, wynagrodzić nam może fakt, iż działanie i efekty CBD przyjmowanego z pokarmem są wydłużone w stosunku przyjmowanego innymi metodami.
3 letnie przepisy na mrożone herbaty z CBD
Mrożona herbata z cytryną i limonką
Mrożona herbata z cytrusami i odświeżającą miętą cudownie orzeźwi w upalne dni i zadba o dobre samopoczucie. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej lemoniady.
Składniki:
- ok. 1 łyżeczka lub 1 torebka czarnej herbaty
- plasterki cytryny
- plasterki limonki
- 30 mg CBD o smaku limonki
- kilka listków świeżej mięty
- 1-2 łyżeczki syropu z agawy lub do smaku
Przygotowanie:
- Parzymy intensywną czarną herbatę, studzimy, słodzimy syropem z agawy i chłodzimy.
- Następnie do szklanki wkładamy kostki lodu, plasterki cytryny, limonki, potarte w dłoniach listki mięty.
- Dodajemy schłodzoną herbatę oraz limonkowy olejek CBD, dokładnie mieszamy i delikatnie ugniatamy plasterki cytryny i limonki.
- Podajemy od razu po przygotowaniu.
Zielona herbata z marakują i mango
Zielona herbata z mango i marakują to gorące lato w szklance. Wzbogacona kokosowym olejkiem CBD już z pierwszym łykiem przeniesie Was na egzotyczną plażę.
Składniki:
- ok. 1 łyżeczka lub torebka zielonej herbaty
- 1 świeża marakuja
- 1 dobrze dojrzałe mango lub gotowa pulpa z mango
- 30 mg CBD kokosowego
- mięta do dekoracji
Przygotowanie
- Mango miksujemy za pomocą blendera na gładką masę, nakładamy do foremki na kostki lodu i zamrażamy (kostek wychodzi więcej, niż na jedną herbatę).
- Przygotowujemy intensywny napar z zielonej herbaty, studzimy i chłodzimy.
- Następnie do szklanki nakładamy około 4 zamrożone kostki mango oraz miąższ z marakui i zalewamy schłodzoną herbatą.
- Na koniec, dodajemy kokosowy olejek CBD, dokładnie mieszamy, dekorujemy miętą i od razu podajemy.
Mrożona chai tea
Tradycyjna, indyjska masala chai to mocna, czarna herbata doprawiona pikantnymi, aromatycznymi przyprawami i mlekiem. Najczęściej przygotowywana jest na ciepło, ale dzisiaj pokażemy, że tak samo dobrze chłodzi latem jak rozgrzewa zimą. Dodatkowo wzbogacimy ją waniliowym olejkiem CBD.
Składniki:
- ok. 1 łyżeczka lub 1 torebka czarnej herbaty
- 250 ml wody
- ok. 100 ml mleka lub napoju roślinnego
- 30 mg CBD waniliowego
- 1 łyżka syropu klonowego lub do smaku
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 strąk kardamonu
- 2 goździki
- 2 plasterki świeżego imbiru
- mała szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Wszystkie przyprawy wkładamy do niedużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 5-10 minut.
- Następnie zdejmujemy z palnika, dodajemy herbatę i przygotowujemy intensywny napar. Gotowy napar cedzimy, słodzimy, studzimy i na koniec chłodzimy w lodówce. Można przygotować większą ilość naparu i zamrozić w foremce do kostek lodu (z kostkami mrożonej herbaty napój nie będzie się rozcieńczał).
- Do szklanki wkładamy kostki lodu lub mrożonej herbaty, schłodzoną herbatę, dodajemy zimne mleko/napój roślinny i waniliowy olejek CBD. Dokładnie mieszamy i od razu podajemy.
Źródła:
- Silmore LH, Willmer AR, Capparelli EV, Rosania GR. Food effects on the formulation, dosing, and administration of cannabidiol (CBD) in humans: A systematic review of clinical studies. Pharmacotherapy. 2021 Apr;41(4):405-420. doi: 10.1002/phar.2512. Epub 2021 Mar 18. PMID: 33583102; PMCID: PMC8485703.
- https://nauka.uj.edu.pl/aktualnosci/-/journal_content/56_INSTANCE_Sz8leL0jYQen/74541952/143300118